Klima santrali ile soğutma temel olarak iki prensip ile çalışmaktadır. Soğutulacak alandaki havayı soğutma merkezine çekecek olan aspiratörler ve soğutulduktan sonra havayı geri üfleyecek bir vantilatör kullanılmaktadır. Soğutma için kullanılacak havanın bir merkezde toplanması bireysel klimalardan daha az enerji tüketimini sağlar.
Klima santrallerinde dışarı atılan hava ile temiz birbirine karışmadan entropi (ısı enerji değişimi ile ) soğutulmaktadır. Bu da temiz bir hava çevrimi sağlamaktadır.
Klima santralleri ile soğutmanın yanı sıra sağlıklı ve solunabilir bir hava için gerekli olan ısıtma, nem alma, nemlendirme işlemleri de yapılabilmektedir. Tüm bu yapılan işlemlerin merkezi olarak sunuluyor olması enerji tüketim maliyetlerini birim başına oldukça düşürmektedir.
Klima Santralleri; çalışma prensibi dahilinde, uygulanan alana taze hava verilmesi, sıcaklık ve nem oranının ayarlanması, havanın mikroorganizmalardan, toz ve parçacıklardan arındırılması sağlamaktadır.
Klima Santralleri kullanılacak yerin ihtiyacına göre aşağıdaki gibi çeşitlendirilebilir.
*Karışım Havalı Klima Santralleri
*Isı Geri Kazanımlı Klima Santralleri
*%100 Taze Havalı Klima Santralleri
*Hijyenik Klima Santralleri
Klima Santralleri; içerisinde bulundurmuş olduğu Aspiratör Fanı ile iç ortamdan hava çekerken (egzoz), Vantilatör Fanı ile iç ortamın taze hava ihtiyacını karşılamaktadır. İç ortama gönderilecek olan taze hava Isıtıcı/Soğutucu serpantinden geçilerek şartlandırma sağlanır.
Çeşitlerine göre;
*Karışım Havalı Santralleri; egzoz havasını istenen miktarda taze hava ile oransal olarak karıştırabilmektedir. Egzoz havası dış ortama göre hemen hemen aynı oksijen miktarına sahipse, egzoz havası taze havaya karıştırılarak karışım damperi oransal olarak açılır ve taze hava damperi otomatik olarak kısılır. Aksi durum için karışım damperi kısılarak taze hava damperi oransal olarak açılır. Karışım havası filtreden geçirilip sonraki aşama olarak Isıtıcı/Soğutucu serpantinden geçerek iç ortama gönderilir. Bu sistem hastanelerde, ilaç fabrikalarında, mutfak ve egzoz havasının çok kirli olduğu alanlarda kullanılmaz.
*Isı Geri Kazanımlı Santrallerde; egzoz havası, taze hava ile karıştırılmadan Isı geri kazanım eşanjöründe ısı transferi yapılarak Isıtıcı/Soğutucu serpantinden geçirilir ve iç ortama gönderilir. Bu Sistemde Taze Hava oranı %100 dur. Egzoz havası ile karışım sağlanmaz. Egzoz havası direkt olarak dış ortama gönderilir. Isı Geri Kazanım Eşanjöründe %70 lere varan verimlerle enerji kazanımı yapılır.
*%100 Taze Havalı Klima Santrallerinde, atmosferden alınan taze hava Isıtıcı/Soğutucu serpantineden geçirilerek direkt olarak iç ortama gönderilir. Egzoz işlemi hücreli aspiratörler ile ayrıca sağlanır.
*Hijyenik Klima Santrallerinde; adından da anlaşılacağı üzere hijyenik ortamların havalandırılmasında kullanılmaktadır. Özel filtreler ve sızdırmazlık şartlarına çok dikkat edilmeli sistem içerisine parçacık ve mikroorganizmaların girmesi ile mikroorganizmaların oluşmasına izin verilmemelidir. Nem oranının düşük tutulması ve su birikmesi önlenmelidir. Kullanılan malzemelerde mikroorganizma üretmeyecek malzeme seçilmeli, temizlik ve bakımına dikkat edilmelidir. Ameliyathaneler, ilaç üretim tesisleri, laboratuvarlar, müzeler, gıda üretim tesisleri en çok kullanıldığı alanlardır.
laboratuvarlar, müzeler, gıda üretim tesisleri en çok kullanıldığı alanlardır