Değişken Debili Klima Sistemi (VRF), 1982 yılında Daikin Industries, Ltd. tarafından icat edilen bir HVAC teknolojisidir. VRF’ler soğutma ve ısıtma aracı olarak soğutucu akışkan kullanır. Bu soğutucu, tekli veya çoklu yoğuşturma üniteleri (dış mekan veya iç mekan, su veya hava soğutmalı) tarafından kullanılır ve bina içinde birden fazla iç üniteye sirküle edilir.
VRF sistemleri, geleneksel chiller tabanlı sistemlerden farklı olarak, sadece belirli alanlarda değişen derecelerde soğutmaya izin vererek enerji tüketimini azaltır.
VRF’ler tipik olarak, basitçe açma / kapama işlemi gerçekleştirmek yerine değişken motor hızını ve dolayısıyla değişken soğutucu akışkan akışını desteklemek için kompresörü bir invertör ile çalıştırır. Değişken hızlarda çalışabilen VRF üniteleri, yalnızca ihtiyaç duyulan hızda çalışır ve yük koşullarında önemli enerji tasarrufu sağlar. Isı geri kazanımlı VRF teknolojisi, dahili ısı geri kazanımından kompresör yükü yararlanırken, bağımsız iç ünitelerin gerektiği gibi ısıtılmasına veya soğutulmasına izin verir. Karşılaştırılabilir üniter ekipmanlara göre% 55’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu aynı zamanda bina sakinleri tarafından binanın iç sıcaklığının daha fazla kontrol edilmesine olanak sağlar.
VRF’ler iki sistem biçiminde gelir, iki borulu ve üç borulu sistemler. Yaygın olarak 2 borulu olarak bilinen VRF sistemleri, tüm iç ünitelerde ısıtma veya soğutmaya izin verir, ancak aynı anda ısıtma ve soğutmaya izin vermez. İki borulu VRF sistemde tüm bölgeler ya tamamen soğutulmalı ya da tamamen ısıtmalıdır.
Isı Geri Kazanımlı (HR) VRF sistemleri, bazı bölgeleri soğuturken aynı anda ısıtma yeteneğine sahiptir; bu genellikle üç borulu bir tasarımla yapılır, sistemleri bunu iki borulu bir sistemle ayrı iç mekan evaporatör bölgelerine giden bir devre (BC) kontrolörü kullanarak yapabilen Mitsubishi ve Carrier hariçtir. Bu durumda soğutma gerektiren bölgelerden alınan ısı, ısıtma gerektiren bölgelerde kullanıma açılır. Bu, ısıtma ünitesinin bir kondanser olarak işlev görmesi ve soğutma için kullanılan hatta likit soğutucu akışkanın geri sağlanması nedeniyle mümkün olmaktadır. Isı geri kazanım sistemi daha yüksek bir başlangıç maliyetine sahipken, bir binanın daha iyi bölgelere ayrılmış termal kontrolüne ve genel olarak daha fazla verime izin verir. Isı geri kazanımlı VRF sistemlerinde, bazı iç üniteler soğutma modunda olabilirken diğerleri ısıtma modunda olabilir, bu da enerji tüketimini azaltır. Bir sistemin soğutma modunda performans katsayısı 3 ve ısıtma modundaki performans katsayısı 4 ise, ısı geri kazanım performansı 7’den fazla olabilir. Yıl boyunca, senaryo gerçekleştiğinde enerji verimliliği büyük ölçüde iyileştirilebilir.
VRF sistemleri hava veya su soğutmalı olabilir. Hava soğutmalı ise, VRF kondenser üniteleri dış havaya maruz kalır ve dışarıda olabilir ve kondenser üniteleri, ısıyı çevreleyen havaya aktarmak için büyük bir kondenser (ısı eşanjörü) içermeleri gerektiğinden büyük buzdolapları boyutundadır, çünkü hava Yüksek ısı kapasitesine sahip değildir. Su soğutulursa, yoğunlaştırma üniteleri iç mekana yerleştirilir ve çok daha küçüktür ve muhtemelen bir su soğutma kulesi tarafından su kullanılarak soğutulur